Brez potice ni praznika
Slovenski kolač, brez katerega v naši domovini ni praznika – ne božiča, ne velike noči, pa tudi ne drugega družinskega slavja. Slovenija pozna v kulturnem razkošju svojih pokrajin veliko vrst potic, tako preprostejše kot mojstrsko zvite in razkošne. Pri nadevanju te imenitne sladice ima pekova kreativnost prosto pot – zato velja, da kolikor je gospodinj in kuharjev, toliko je slastnih receptov zanjo. Male skrivnosti za uspešno pripravo te sladice gredo iz roda v rod.
Najbolj razširjena in priljubljena je orehova potica, pečena v krušni peči v potičnici – lončenem, običajno ročno izdelanem modelu v obliki Kristusove krone. Tako pečena sladica razvije najboljši okus. Za vas prav takšno pečemo v Potičnici na Blejskem otoku. Ponosni smo nanjo in jo pripravljamo skrbno in z ljubeznijo. Prav tako sledimo novim prehranskim smernicam in vam danes lahko ponudimo tudi potice z drožmi in potice brez glutena.
Omenja jo že Valvazor
Prve zgodovinske omembe potice sodijo v 17. stoletje, ko je Valvasor podrobno opisal našo deželo in med posebnostmi omenil tudi potico, ki se jo naredi iz tanko razvaljanega testa, premaže z nadevom iz medu in orehov ter povije. Iz besede »poviti« verjetno izhaja tudi njeno ime »po-vi-tica« oziroma »potica«.
Tradicija peke pogač je veliko starejša od prvih zapisov o potici. Potico so v naših krajih od nekdaj pripravljali v kvašeni ali nekvašeni obliki, jo jedli toplo ali hladno in nekdaj je bila potica pogosto zapovedana kot postrežba gospodarju ali kot plačilo dela davščine. Potico pripravljajo v vseh slovenskih pokrajinah v mnogo različicah. Testo zamesijo iz različnih vrst moke ter ga namažejo z raznovrstnimi nadevi iz sadja in zelišč. Potico lahko jemo hladno ali toplo, s priborom ali (najbolje) kar po domače – z rokami.
Informacije, naročila porok in najava organiziranih skupin: T: +386 4 576 79 79 F: +386 4 576 79 01 E: info@blejskiotok.si Pristojbina za otok, info, najava organiziranih skupin: T: +386 4576 79 77
T: +386 4 576 79 79 E: poticnica@blejskiotok.si info@blejskiotok.si
T: +386 70 865 738 E: hotel@blejskiotok.si
T: +386 4576 79 78
Naročilo preko spleta ali osebno v župnijski pisarni Župnije Bled vsak ponedeljek od 8.00 do 10.00. Možni dodatni termini: vsak dan ob 7.30 po predhodnem dogovoru z Župnijo Bled.
DŠ: 95119159 TRR: IBAN SI56 0700 0000 0791 028 (GB d.d., Kranj) E-mail: info@zupnija-bled.si
Slovenski trg 1 4260 Bled Slovenija
ID DDV: SI13782061 MŠ: 2039702000 TRR: IBAN SI56 0313 9100 0250 549 (SKB d.d.)
Številnim obiskovalcem svetišča, ki od nekdaj romajo na otok, je zelo ljub zvon želja. Ko pozvonijo, se priporočijo Materi Božji in ji v veri, da jih usliši, izročajo svoje želje in prošnje.